Hva skjer:

Lanseringsseminar
04. juni, 12:00 til 16:00

Opplevd rasisme blant unge samer i reindrifta

Sámi allaskuvla har forsket på hvordan unge samer, med tilknytting til reindrifta, opplev

Conference
14. oktober, 10:30 til 16. oktober, 13:00

IndigMEC2 konferanse

Konferansens fokus: Utvikling av læreplaner for urfolk – Utvikling av urfolkfags

Book launch
26. mars, 10:00 til 11:00

Boklansering "Searvedoaibma: Art and Social Communities in Sápmi" (Dieđut 1/2024)

Vi lanserer en ny bok om samisk kunst og duodji i Sápmi. Velkommen til lansering på Sámi allaskuvla tirsdag 26.03.2024 kl 10:00 på rommet Sullodat. Det er også mulig å følge lanseringen online og lanseringen tolkes: https://us06web.zoom.us/j/81770199278...

Om boken:
Antologien Searvedoaibma: Art and Social Communities in Sápmi tar utgangspunkt i et paradoks knyttet til situasjonen for samisk kunst og kultur. I løpet av de siste årene har samisk kunst og duodji fått ny internasjonal synlighet, og en rekke samiske kunstnere og duojárat har utstilt på prestisjetunge biennaler og institusjoner. Samtidig har vilkårene for å jobbe som samisk kunstner i Sápmi på samiske premisser ikke endret seg tilsvarende. Det er fortsatt få samiske kunstinstitusjoner, det mangler fortsatt et samisk kunstmuseum, de økonomiske støttestrukturene i de nordiske nasjonalstatene er ikke tilpasset den grenseoverskridende samiske kunstscenen, og den kuratoriske rammesettingen av samisk kunst er alt for ofte preget av manglende kompetanse innenfor samisk språk, tradisjoner og arbeidsformer.

Boken reflekterer også over betingelsene for å arbeide med samisk kunst og duodji i en tid preget av sannhets- og forsoningsprosesser samt den pågående aktivistisk kamp mot de nordiske nasjonalstaters nykoloniale praksis. Tekstene i boken, skrevet primært av samiske forskere, kuratorer og kunstnere,
dekker et bredt spekter av tematikker i skjæringspunktet mellom kunst og fellesskap i Sápmi i dag, fra viktigheten av skeive samiske møteplasser til det aktivistiske og forsonende potensiale i dans og performance. Til sammen reiser bidragene spørsmål om betydningen av samisk selvbestemmelse over utviklingen av det samiske kunst- og kulturfeltet – et spørsmål som er og forblir nært knyttet til kampen for retten til land og vann.

Bokens forfattere er: Elisabeth Stubberud, Tuula Sharma Vassvik, Gunvor Guttorm, Iŋga Elisa Påve Idivuoma, Samuel Valkeapää, Erika de Vivo, Christina Hætta, Gry Fors Spein, Aslak Heika Hætta Bjørn, Jenni Laiti, Petra Laiti, Niillas Holmberg, Britt Kramvig, and Mathias Danbolt.